tisdag 15 september 2009

Välfärdens kärna

Välfärdssamhället eller välfärdsstaten är ett samhälle som lägger stor vikt vid att samhällets välfärd skall komma alla till del, i synnerhet svaga och utsatta grupper. Kännetecknande för ett välfärdssamhälle är därför en omfördelning av resurser till förmån för de individer och de sammanhang som kräver särskilda insatser. Konkret tar detta sig uttryck i till exempel sjukförsäkring, ålderspension och barnbidrag samt insatser till förmån för att gynna arbetslivet och förebygga olyckor och hälsorisker.

Denna texten är hämtad från wikipedia och stämmer till stor del överens med min bild av ett välfärdssamhälle.

Fredrik Reinfeldt pratar ofta om välfärdens kärna och snävar på en gång in begreppet. Ofta hör man honom säga att a-kassan inte tillhör välfärdens kärna och därmed inte är en prioriterad del av vår välfärd. Förr i tiden var högern lite brutalare i sin framställning. Då var man snarare förespråkare av nattväktarstaten

En nattväktarstat, eller minimal stat, är inom politisk filosofi ett statsskick där statens uppgift är begränsad till att upprätthålla inre och yttre säkerhet. En tänkt nattväktarstat skulle således ansvara för rättsväsende och försvar, medan övrig verksamhet i landet – utbildning, räddningstjänst, socialtjänst, sjukvård, infrastruktur och så vidare – ombesörjs av medborgarna själva i privat regi.
Begreppet myntades inom 1800-talets liberalism. Nattväktarstaten begränsar sig till att försäkra att medborgarna kan "sova tryggt om natten". I övrigt avstår staten från att lägga sig i medborgarnas liv, men också från att bistå med ytterligare hjälp.


Jag tillhör dom som tror att man kan förvirra folk med begreppssammanblandning en gång, men inte flera gånger. När jag lyssnar på Reinfeldt hör jag samma höger som alltid. Det är orden som bytt skepnad, men politiken har samma innehåll. Att exkludera a-kassan ur den sk välfärdens kärna är bara ett annat sätt att genomföra en nedrustning av tryggheten. Man säger sig värna välfärden men exkluderar mycket av det som alla med rätta inkluderar i sin uppfattning om välfärd. Detta är för mig rent lurendrejeri. Man stjäl begrepp väljarna värnar och omformulerar sedan innehållet så att man kan genomföra den politik man annars inte skulle få ett demokratiskt stöd att genomföra. Så agerar politikens hästhandlare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar