tisdag 15 september 2009

Kollektivavtal

Läste precis Calle fridens blogg där han skriver om Almega och kollektivavtal. Det framställs allt som oftast från arbetsgivarhåll att kollektivavtal är en pålaga, något som begränsar svensk företagsamhet, ibland kan man till och med höra någon enstaka dårpippi som t.ex Maud Olofsson påstå att kollektivavtal begränsar den fria marknaden.

Vad ligger det för sanning i detta egentligen? Att det är en pålaga stämmer såtillvida att man tvingas betala ut avtalsenliga löner, men å andra sidan så måste även konkurrenten mitt över gatan göra det också. Det finns dock företag och hela branscher som faktiskt inte klarar att bedriva någon verksamhet eftersom löneläget i Sverige är för högt. Vi har sett industrier som textil och varvsindustrin gå omkull därför att dom inte varit konkurrenskraftiga. Således hindrar kollektivavtalet lönedumpning och sanerar svensk arbetsmarknad på samma gång.

Att kollektivavtalet skulle vara ett uttryck för en ofri marknad är en direkt lögn. Tvärtom är kollektivavtalet skapat på en fri marknad av två fria aktörer. Arbetsgivarorganisationer och fackliga organisationer tecknar med viss regelbundenhet avtal med varandra sedan mer än hundra år tillbaka. För Sverige är detta en framgångssaga. Konflikterna är få och samförståndet har alltid vunnit tillslut. Arbetstagarorganisationen säljer sin fredsplikt mot bättre villkor och innan bläcket torkat står bägge parter och utmålar sig som vinnare.

Ibland står parterna långt ifrån varandra, som påtryckningsmedel har arbetstagarorganisationerna ett enda vapen, strejkvapnet. På arbetsgivarsidan finns en hel uppsjö vapen. Lockout, nedläggning av verksamhet, uppsägning osv osv osv. Men det pratas alltid om strejkvapnet som ett särskilt stort problem, ett vapen som många hört talas om men inte lika många upplevt i handling. Ingen pratar om den arsenal som arbetsgivaren har till sitt förfogande.

Det kommer en historiskt viktig avtalsrörelse nu och det kommer diskuteras massor fram och tillbaka. Personligen är jag helt säker på att svensk fackföreningsrörelse kommer ta sitt ansvar på samma sätt som tidigare år och svenskt näringsliv i allmänhet och Sveriges byggindustrier i synnerhet kommer stå där och bedyra sin maktlöshet inför detta fasansfulla strejkvapen. Säkerligen kommer det finnas massor av högerbloggare som ondgör sig över fackets brist på samhällsansvar. Där beklagar man sig också över bristen på låglånejobb. Om det är något jag är stolt över så är det att vara en del av den rörelse som genom kollektivavtal alltid rensat bort låglönejobb. Den kampen kommer fortsätta och kommande avtalsrörelse har stor betydelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar