fredag 25 september 2009

Stupstock - Hur svårt kan det vara?

Gång efter annan dyker det upp skandalrubriker. Facket sänker lönerna! Hur svårt kan det vara att få det rätt ?

I Byggnads fall handlar det om att arbetsplatser där det finns en lönetvist där byggjobbarna går på grundlön i avtalet, den sk stupstockslönen. Grundlön betalas tills dess att arbetsgivare och Byggnads har löst lönetvisten. När tvisten är löst så betalas lön ut enigt den överenskommelsen och man lämnar stupstocken. När parterna kom överens om stupstockslön och tillämpningen av densamma var det i syfte att förhindra långdragna förhandlingar. Parterna skall aldrig kunna slå sig till ro utan motiveras att jobba på en snabb lösning. För Byggnads del är det absolut ingen lätt situation och inte för arbetsgivaren heller eftersom bägge parter måste konfrontera missnöjda medlemmar/anställda. I flera fall har företag försökt komma undan genom att betala en högre lön än grundlön för att på så sätt komma undan missnöjda anställda, med den följden att dom anställda i slutändan får en lägre lön än om man löste tvisten i den anda det gemensamma avtalet förespråkar. När företaget så gör en högre utbetetalning än grundlön så bryter dom mot avtalet och tar bort moroten för att hitta en snabb lösning. Då stämmer byggnads dom för avtalsbrott och kräver att företaget skall betala grundlön fram tills lönetvisten är löst. Därefter betalas den riktiga lönen ut och svårare än så här är det inte. Det är väldigt märkligt att det gång efter annan kommer rubriker som påstår att Byggnads sänker lönen. Sanningen är alltså snarare den motsatta men att Byggnads till skillnad från arbetsgivarparten följer det gemensamma avtalet.

De senaste dagarnas skriverier om detta påstås också att de anställda skall betala tillbaka lönen dom fått över stupstockslön. Så är däremot inte fallet. Ingen behöver betala tillbaka utbetald lön.

1 kommentar:

  1. Mycket enkelt och genialt föklarat! Bland det bästa jag sett faktist. Jag håller med dig fullständigt, vad är det som är så svårt att förstå?? Antigen orkar man inte ta reda på fakta eller så måste det bero på att man vill missuppfatta för att skapa rubriker.

    SvaraRadera